Marionetteatern

Ulf Stark, en av Sveriges mest älskade författare om sin nya pjäs Systern från havet:Ulf Stark, en av Sveriges mest älskade författare om sin nya pjäs Systern från havet:

Syster från havet– Jag ville skriva något som är lite allvarligt för små barn. Jag hade också en vision om en hoppfull pjäs som inte är så tungt realistisk, utan har en sagoprägel över sig, med ganska korta scener och poesi i scenografi och musik, säger Ulf Stark.

Bakgrunden till berättelsen är de barn som skickades till Sverige från krigets Finland under åren mellan 1939 och 1945. Det som hände då exemplifierar hur det kan vara att
komma som en liten främling till en ny stad, ny familj eller ett nytt land i dag.

– Behandlingen av de finska krigsbarnen har varit väldigt omdiskuterad, det kanske inte var den rätta vägen att skicka i väg barn till Sverige. För många var det en jättetragedi. De var här i flera år, acklimatiserades ordentligt, och de som tagit emot dem kände sig som deras föräldrar, säger Ulf Stark.

HundAtt temat blev just främlingsskap förklarar han så här: – Jag tror den svenska självbilden är att vi är världsbäst på att skriva barnböcker, göra barnteater, och att ta hand om våra barn. Vi vill gärna ut i världen och tala om för andra hur man egentligen ska göra. Med tanke på hur Sverige har tagit emot flyktingbarn så tycker jag inte vi kan säga att vi är världens mest barnkära land.

Vad hoppas du att barnen ska känna när de ser föreställningen?
– Jag hoppas att de ska bli berörda av det här ödet, och att de kan känna med båda tjejerna. Det är okej att som Margareta bli sur om man inte får en hund utan får ett krigsbarn i stället. Barn är fyllda av längtan, hopp och lek, och kan känna igen sig själva i mycket.

 

Aktuella pjäser

GÖRA SIG AV MED EDDY Boka / Köp
SVARET Boka / Köp
 

Aktuellt

WORKSHOPS, KURSER OCH SEMINARIER >>

Helena Nilsson är konstnärlig ledare för Marionetteatern.
Läs mer >>

Kontakt

Helena Nilsson,
konstnärlig ledare
08-506 20 359
Epost